8 cruciale tips om een koortslip te voorkomen

Zo’n 6 miljoen Nederlanders hebben jaarlijks last van de gevolgen van het Herpes Simplex Virus. Dit virus is de veroorzaker van de koortslip. Helaas zit een virus in je bloed en kun je niet voorkomen dat het zo af en toe tevoorschijn komt. Je kunt je wel beperken om sneller een koortslip te krijgen door je te houden aan verschillende tips. Koortslippreventie.nl heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar acht cruciale tips waarmee een koortslip voorkomen kan worden. 

koortslip-voorkomen

1. Denk aan je hygiëne

Een koortslip is een blaasje en dit blaasje zal uiteindelijk barsten. Vanaf dan zal het blaasje veranderen in een klein wondje,dat zal genezen. Normaliter duurt dit proces 6-10 dagen, afhankelijk van de grootte van het blaasje en van het wondje.

Om allereerst de gevoelige gebieden (rondom je mond en neus) niet te infecteren, is het belangrijk om je handen vaak en goed te wassen. Zeker als je bijvoorbeeld in openbare gelegenheden bent geweest of gereisd hebt trein, bus of metro. Dit geldt overigens voor als je een koortslip hebt, maar zeker ook als je nog geen koortslip hebt. Gebruik verder iedere dag een schoon flesje drinken (dus niet dagen achter elkaar hetzelfde flesje bijvullen en hergebruiken), was je handen na je toiletbezoeken en gebruik een andere tandenborstel nadat je een koortslip hebt gehad.

Tot dusver geen verrassingen, maar wel belangrijke dingen om rekening mee te houden!

2. Pas op met blootstelling aan zonlicht

De zon is één van de, zo niet dé grootste veroorzaker van koortslip-uitbraken. Onveilige blootstelling aan de zon beschadigt de huid en beschadigde huid is op haar beurt weer overgevoelig voor uitslag, eczeem en het Herpes virus. Zorg er dus voor dat je in de zon je gezicht insmeert met zonnebrand en je lippen verzorgt met lippenbalsem. Mocht je echt een lichte huid hebben en overgevoelig zijn voor de zon, probeer dan je gezicht zo veel mogelijk uit de zon te houden.

Extra gevaarlijke momenten zijn de eerste zomerse dag, de zomervakantie en wintersport.

3. Pas op met drinken uit vieze glazen

Met stappen, uitgaan en drinken in openbare gelegenheden kan het zijn dat anderen aan jouw glas hebben gedronken en dat het glas niet goed wordt schoongemaakt. Ben je in een (openbare) gelegenheid of op een feestje bij vrienden waar je twijfelt of er goed schoongemaakt wordt, veeg dan even met een doekje het glas schoon waar je aan gaat drinken. Het vieze glas kan bacterien bevatten, maar ook door mensen zijn gebruikt die een drager zijn van het Herpes virus.

4. Koortslip? Blijf uit de buurt van baby’s!

In een eerder blog (https://www.koortslippreventie.nl/blog/een-koortslip-bij-baby) heb je kunnen lezen dat een koortslip levensgevaarlijk (!) kan zijn voor baby’s. Bij kinderen jonger dan drie maanden kan het leiden tot hersenvliesontsteking en zelfs tot de dood… Als volwassenen is er dus alles aan gelegen dat wanneer je een koortslip hebt, je uit de buurt van baby’s blijft! 

Helaas is dit fenomeen nog niet bekend genoeg en kunnen wij het niet vaak genoeg benadrukken!

5. Eet gezond (vitamine C)

Een gezond lichaam zal minder vaak last krijgen van koortslip uitbraken. En een gezond lichaam krijg je door veel groenten en fruit te eten en regelmatig te sporten/ bewegen. Deze tips zorgen sowieso voor een gezonder lichaam en verlagen de kans op koortslip uitbraken.

Bij het eten van fruit kan extra worden gelet op Vitamine C. Dit zit bijvoorbeeld in rode paprika, aardbeien, sinaasappelen, kiwi en aardappelen.

6. Gebruik de Herpotherm / Hot Kiss

De Herpotherm (Hot Kiss) is een klein, elektrisch apparaatje, zo groot als een lippenstift, dat de uitbraak van een koortslip voorkomt. Dit apparaatje stoot geconcentreerde warmte uit (52 gaden) waarmee de uitbraak van een koortslip effectief wordt voorkomen.

Als je de Herpotherm goed gebruikt en altijd bij je hebt, kun je de uitbraak van elke koortslip voorkomen!!

Lees hier meer over de Herpoherm: https://www.koortslippreventie.nl/herpotherm-koortslipapparaat

7. Prik het lipblaasje in een vroeg stadium door

Soms ontkom je er niet aan. Je hebt de Herpotherm niet bij je, je hebt het blaasje niet voelen opkomen of je werd ’s morgens wakker met een heerlijk (not!) blaasje op je lip. Op dat moment voel je de grond onder jezelf verdwijnen en denk je.. waarom? Waarom ik?! Wat nu?! Het komt nét nu niet goed uit.. etc.

Wat je het beste kunt doen, is het blaasje op een zo vroeg mogelijk stadium doorprikken. Het blaasje wordt anders namelijk almaar groter en hoe groter het blaasje, hoe groter de koortslip uiteindelijk zal worden. Zorg er wel voor dat je dit doet met een steriele naald en dat je het wondvocht goed opvangt. Want wanneer dit wondvocht op andere plekken terecht komt, kan daar ook een blaasje ontstaan. 

Na het doorprikken is het zaak de Herpotherm / Hot Kiss te gebruiken. Dit apparaatje zorgt normliter voor het voorkomen van een koortslip maar wanneer je er al een hebt zal de genezing van het wondje aanzienlijk worden versneld! 

8. Blijf er vanaf!

Belangrijk is dat als je een koortslip hebt, je het ’s ochtends goed wast met water. Probeer het niet te veel te wassen met zeep, want daar kan het wondje dan weer overgevoelig voor zijn. Blijf gedurende de dag zo veel als mogelijk met je (vieze) handen van je koortslip af. Want ook al is het verleidelijk om er even aan te voelen (is ie al kleiner?!) er aan te pulken (ja maar er zat een velletje los) of om er aan te krabben.. doe dit niet. Dit zorgt er alleen maar voor dat het wondje vervuild wordt met bacteriën en dat het genezingsproces wordt vertraagd.