Is een koortslip besmettelijk? Ja, helaas is een koortslip besmettelijk. Erg besmettelijk zelfs. Wellicht dat je dat niet heel erg verrast, aangezien je een koortslip zeer waarschijnlijk via iemand anders hebt gekregen. Dat hoeft niet per se middels een zoen te komen. Ook door het gebruik van elkaars bestek, een knuffel of via de handen kun je een koortslip oplopen. Maar hoe voorkom je nou een besmetting en hoe kun je zo snel mogelijk van je koortslip afkomen? Dat lees je in dit artikel!

Hoe voorkom je een besmetting van een koortslip?

Wanneer iemand in je omgeving een koortslip heeft, wil je niet dat deze wordt ‘overgedragen’ aan jou. Of wanneer jij degene bent met een koortslip, wil je niet iemand anders hiermee infecteren. Het is dus belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen om niet aangestoken te worden of iemand anders te besmetten. Zo is het raadzaam om je eigen bestek te gebruiken en deze niet uit te lenen aan een ander. Daarnaast is het zeer raadzaam om je tandenborstel te vervangen om jezelf niet nogmaals te besmetten.
Wanneer jij of iemand uit je omgeving een koortslip heeft, kun je knuffelen en zoenen maar beter achterwegen laten. Dit is de meest voorkomende manier waarop je geïnfecteerd kunt raken met het Herpes Simplex virus. 

Besmetting koortslip gevaarlijk voor baby’s

Een koortslip kan gevaarlijk zijn voor baby’s. Het Herpes Simplex virus kan namelijk hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit kan dodelijk zijn voor jonge baby’s. Het is daarom dan ook belangrijk om het kraambezoek uit te stellen wanneer je een koortslip hebt.
Wanneer je zelf moeder bent van een kleintje is het hebben van een koortslip extra lastig. Je wordt namelijk enorm beperkt in de zorg van je baby. Knuffelen en kusjes geven is gewoon even niet handig. En daarbij is het belangrijk dat je baby niet met zijn of haar handjes in de buurt van een koortslip komt.

koortslip besmettelijk

Hoe lang is een koortslip besmettelijk?

Wanneer je een koortslip hebt wil je het liefst zo snel mogelijk het normale leven oppakken. Een koortslip is namelijk erg besmettelijk. Hoe sneller je er vanaf komt, hoe beter. Een koortslip is dan ook besmettelijk tot het moment dat er korstjes vormen. Dit verschilt per persoon. Bij de een zullen er sneller korstjes ontstaan dan bij de ander. Maar je kunt altijd beter het zekere voor het onzekere kiezen en wachten tot je koortslip helemaal is genezen.

Om je koortslip sneller te laten genezen kun je gebruik maken van onze Herpotherm. Dit apparaatje zorgt er voor dat het genezingsproces wordt versnelt. Doordat je dit proces versnelt, kun je des te sneller je normale dingen weer gaan oppakken.

Welke maatregelen moet je treffen bij een koortslip?

Een koortslip is ontzettend besmettelijk. Daarom moet je – om te voorkomen dat je het doorgeeft aan een ander, of jezelf er opnieuw mee besmet – verschillende maatregelen treffen. Je kunt bijvoorbeeld al zorgen dat je goed en gezond eet. Zorg voor extra vitamine C en L-lysine om je koortslip sneller te doen genezen. Gebruik je eigen bestek en wissel je tandenborstel om voor een nieuwe. Nog meer tips om je koortslip te behandelen lees je in dit uitgebreide artikel.