Ik heb een koortslip.. wat nu?

Een koortslip

Iedereen kent het, iedereen weet wat het is. De een is gezegend met het geluk dat hij er nooit last van heeft, de ander komt er niet vanaf. Het blijft iets vaags, een koortslip. Maar ondanks dat het vaag is, is iedereen het er over eens dat ze het liever kwijt dan rijk zijn.

Hoe ontstaat een koortslip? Wat is een koortslip precies? Wat zijn de beste behandelmethodes? Kun je het voorkomen? Het zijn veelgestelde vragen door mensen met het Herpes virus, de veroorzaker van deze ellende. Dit virus zit in je lichaam en helaas, hier kom je nooit meer vanaf. Het virus wacht tot het geactiveerd wordt en als dat gebeurt, slaat het toe; je voelt blaasjes op of rond je lippen opkomen. In 9 van de 10 gevallen heb je pech en ontwikkelt zich een koortslip waar je vervolgens ongeveer 6-10 dagen last van zult hebben. Tenzij je beschikt over de Herpotherm.

Wat kun je doen om de kans op een koortslip uitbraak kleiner te maken?

Natuurlijk zijn er enkele standaardzaken die de kans op een koortslip kleiner maken. Denk hierbij aan je hygiëne; was je handen regelmatig, zeker als je in openbare ruimten bent geweest. Blijf zo veel mogelijk van je lippen af. Zorg voor een gezonde levensstijl, waarbij je door gezond eten, voldoende vitaminen en voldoende beweging zorgt voor een goede weerstand. En is je vorige koortslip net genezen? Gebruik een nieuwe lippenbalsem, een andere lippenstift, een nieuwe tandenborstel en een ander flesje drinken.

Help! Tóch een koortslip! Wat nu?

Oke, allereerst, geen paniek. Paniek zorgt voor stress, en stress is een activator van het virus. Dat is niet de bedoeling. Probeer zo weinig mogelijk middeltjes als zalfjes, tabletten en pilletjes te gebruiken. Laat je lichaam het zelf oplossen, zonder al die hormonen en ongezonde ingrediënten. En als je toch een zalfje gebruikt, doe dit niet met je handen maar met een wattenstaafje. Wat je juist wel moet gebruiken, is de Herpotherm. De Herpotherm is enkel voor uitwendig gebruik. Het zorgt voor een geconcentreerde warmte en heeft geen nadelige bijwerkingen.

Er is helaas nog een ander scenario mogelijk: je hebt de Herpotherm nog niet aangeschaft, of je hebt hem niet bij je. Stel, je hebt de koortslip ’s nachts gekregen en je hebt hem niet kunnen voorkomen, wat nu? Gebruik te allen tijde als eerste de Herpotherm! Pak dan een naaldje, ontsmet hem voor gebruik met een hygiënedoekje of een aansteker, en prik de blaasjes heel voorzichtig allemaal door. Want hoe langer een blaasje een blaasje is, hoe groter het blaasje wordt en hoe groter de oppervlakte onder de huid zal worden. Wanneer je ze hebt doorgeprikt, is de druk ervan af en stopt de uitbreiding. Zorg wel dat je uiterst hygiënisch hiermee omgaat. Veeg het vocht goed af, ook in de minuten na het doorprikken. Blijf diezelfde dag de Herpotherm nog een paar keer gebruiken, om de uitbreiding van de blaasjes zo veel mogelijk tegen te gaan.