koortsneus-koortsblaas

Een koortsneus is heel erg vervelend, wat kan ik er tegen doen?

 

Het Herpes Simplex Virus 1 nestelt zich in de meeste gevallen op je lip en breekt daar door. Vandaar dat de het virus in de volksmond een ‘koortslip’ wordt genoemd. Veel mensen noemen het ook wel een koortsneus of koortsblaas. Op de plek ontstaan kleine, rood-roze blaasjes die naar verloop van tijd open barsten. Vervolgens worden het korstjes en na gemiddeld 7-10 dagen ben je van de klachten af.

Echter.. het virus kan zich ook op andere plekken in je gezicht nestelen. Vaak gaat het dan om het gebied rondom je mond (dus net onder, naast of tussen je mond en neus) of zelfs op/ in je neus. Zijn dit dezelfde rood-roze blaasjes, dan heb je ook hier te maken met het Herpes Simplex Virus 1 (de koortslip).

Wat kan ik doen tegen een koortsneus of koortsblaas?

Wanneer je de blaasjes al hebt en ze niet hebt kunnen voorkomen, is het zaak om ze zo snel mogelijk door te prikken en het gebied rondom de blaasjes goed te desinfecteren. Hoe groter de blaasjes namelijk worden, hoe groter het kortstje later ook zal worden. Prik ze dus door met een steriele naald en vang het wondvocht goed op. Zorg dat het niet op andere plekken terecht komt. Smeer er ’s nachts iets op dat de wond uitdroogt, bijvoorbeeld benzoylperoxide.

Kan ik een koortsneus/koortsblaas voorkomen?

Je kunt niet voorkomen dat deze blaasjes tevoorschijn komen, omdat het wordt veroorzaakt door een virus. Een virus zit in je bloed en dat zal er niet meer uit gaan. Wel kun je met het gebruik van de Herpotherm de uitbraak van de blaasjes (en het vermenigvuldigen ervan) voorkomen. De Herpotherm werkt door middel van een geconcentreerde warmte van ongeveer 52 graden Celcius, en zorgt er voor dat eiwitten en enzymen hun werk doen.

Meer informatie over de Herpotherm